29.05.20

Міфи про бібліотеку та бібліотекарів

Професія бібліотекаря така ж древня, як і сама книга. Вона загадкова і в той же час знайома навіть дітям. Ніколи жоден спеціаліст не стане в повній мірі розкривати всі секрети своєї професії. Кожен знає,що є таємниці, які відомі тільки у колі тих людей, що працюють в певній сфері. І що сьогодні відомо про бібліотеки та бібліотекарів насправді? Дехто тільки з фільмів знає що в бібліотеці повинна бути тиша, бо там сидить старенька літня жіночка, яка читає за кафедрою книги, а коли не читає, то тихенько дрімає. Чи так насправді? Якщо ви думаєте, що бібліотекар тільки читає книги, то ви таки справді потрапили під вплив міфів, що народилися з фільмів та мультиків. Пропоную перевірити себе.


1 міф: бібліотекарі читають книги весь день.
      Для бібліотекаря то звісно було б надзвичайне щастя. Але більше це схоже на ситуацію коли спрагла людина стоїть біля колодязю, а зачерпнути води нічим. Так само важко перебувати у Царстві Книги і при цьому не мати часу для того, щоб читати їх. Звісно, що деяку фахову літературу, яка потрібна для роботи необхідно перечитувати. Але книги для душі бібліотекарі читають вдома з чашкою кави, зручно вмостившись на дивані і цим вони не відрізняються від інших любителів почитати.

2 міф: В бібліотеках немає нічого крім книг та пилу.
      Те, що поряд з книгами є пил нікого не дивує, адже пил, то така річ, що вона є скрізь. Але сьогодні бібліотеки багаті не тільки на книги, але крім того мають гарну технічну базу, принтери, комп’ютери, електронні книги, мультимедійні проектори, інтерактивні дошки та багато іншого. Всі ці сучасні пристрої чудову вживаються з традиційним носієм інформації — книгою.
      Крім того бібліотека є місцем комунікації, ви не знайдете жодного іншого закладу де можна отримати допомогу, участь, підтримку та звичайне спілкування в одному місці.

3 міф: в бібліотеці працюють негарні бібліотекарі “дуже” літнього віку.
      Саме так уявляють працівників бібліотеки люди, які туди рідко приходять  Останнім часом стало дуже багато молодих бібліотекарів, крім того значна частина серед них — це чоловіки! Але крім цього працівники середнього і похилого віку мають не тільки досвід та високий професіоналізм, а також життєву мудрість, яку не можливо вважати недоліком. Техніка може давати збій, а знання завжди лишаються з людиною. Змінилося саме суспільство, люди стали більш впевнені та розкуті, стали вільними у проявах своєї індивідуальності. Така сама тенденція спостерігається і серед бібліотекарів, адже вони частина того суспільства в якому живуть.

4 міф: бібліотечна професія сьогодні вже не потрібна.
      Цікаво хто таке міг придумати, мабуть тільки ті, хто не читають. Адже люди, які ніколи не хворіли теж не розуміють навіщо потрібні лікарі, коли і так можна обійтися. Інформація в Інтернеті не завжди є достовірною, тому що туди має доступ кожен бажаючий і може викласти туди все що йому заманеться. З книгою такий варіант не пройде. Крім того наявність у сучасних бібліотеках електронних книг дає можливість закачати з офіційних сайті потрібну книгу в електронному варіанті. Оскільки суспільство потребує все більше і більше інформації у різних сферах, то сміливо можна говорити, що професія бібліотекар — це сучасне і майбутнє. Спеціалісти що працюють в цій сфері мають бути педагогами, психологами, спеціалістами з реклами, дизайнерами, організаторами, артистами та багато іншого.

5 міф: щоб працювати бібліотекарем не потрібно спеціальної освіти.
      Дійсно в бібліотеці потрібні різні фахівці, але бібліотечна освіта не є меншовартісною, а рівноправна з іншими професіями. Базова освіта бібліотекаря передбачає вивчення загальноосвітніх та спеціальних учбових дисциплін. В роботі потрібні знання програмного забезпечення, знання баз даних, володіти інформаційно-комунікативними технологіями в професійній діяльності.

6 міф: в бібліотеці повинні працювати тільки жінки, і таки так, саме вони і працюють там.
     Нічого подібного! Сьогодні все більше чоловіків бажають працювати в бібліотеці і причин на те дуже багато насправді. Нажаль чоловічі секрети і мотивацію я не можу розкривати, але зайдіть до бібліотек свого міста і переконайтеся, що там достатньо чоловіків. Якщо і не за кафедрою, то в приміщенні ви їх точно знайдете. Чоловічі руки потрібні скрізь!

7 міф: працювати бібліотекарем нудно.
      Сучасні бібліотеки вже давно змінили формат роботи. Сьогодні це не просто інформаційний центр, а й розважальний і комунікативний. В бібліотеки приходять цікаві люди, яким є чим поділитися з іншими. Тут і мандрівники, і майстри декоративно-ужиткового мистецтва, і науковці, археологи, музиканти, історики, тренери, що працюють у різних галузях, письменники та багато інших. Спілкування з такими багатогранними людьми ніколи не може бути нудним чи не цікавим. А нові надходження книг, то взагалі окрема історія. Так бібліотекарі завжди в курсі усіх подій та новинок.
      Звісно щоб зрозуміти життя іншого, потрібно прожити хоча б частину його життя. Було б чудовою традицією, якби на якісь свята користувачі мали змогу побувати у ролі бібліотекаря, і не в жарт, а насправді, не годинку, а хоча б один день, так щоб мати більш повне уявлення про різнопланову діяльність спеціалістів.

Джерело: https://anyformatread.org/chitaj-u-bibliotetsi/item/796-mify-pro-biblioteku-ta-bibliotekariv#

Немає коментарів: