21.09.17

Медіаосвіта

ЮНЕСКО опублікувала п'ять принципів медійної та інформаційної грамотності

     Міжнародна організація ЮНЕСКО опублікувала головні положення п'яти запропонованих нею правил щодо медійної та інформаційної грамотності.

     Коротко про принципи від ЮНЕСКО:
Принцип 1. Інформація, комунікація, бібліотеки, медіа, технології, Інтернет мають використовуватись суспільством критично. Вони рівні за статусом і жодне з цих джерел не варто вважати більш значущим, ніж інші.
Принцип 2. Кожен громадянин є творцем інформації / знань. Кожен має право на доступ до інформації / знань та право на самовираження. Медійна та інформаційна грамотність має бути для всіх - і для чоловіків, і для жінок, - і тісно пов'язана з правами людини.
Принцип 3. Інформація, знання та повідомлення не завжди є нейтральними, незалежними чи неупередженими.  Будь-яка концептуалізація, використання і застосування MIL (Media and Information Literacy) повинна зробити це твердження прозорим і зрозумілим для всіх громадян.
Принцип 4. Кожен громадянин хоче отримувати і розуміти нову інформацію, знання і повідомлення та мати можливість на спілкування з іншими, навіть якщо він не висловлює це прагнення. Їх права на це ніколи не мають порушуватись.
Принцип 5. Медійна та інформаційна грамотність не набувається одномоментно. Це постійний та динамічний досвід і процес. Його можна вважати завершеним, якщо він включає в себе знання, вміння та установки щодо використання, створення та передачі інформації, щодо медіа та технологічного контенту.
Джерело: http://osvita.mediasapiens.ua

Немає коментарів: