07.02.18

Сервіси для створення інфографіки

Сервіси для створення інфографіки
     Використання онлайн-ресурсів у бібліотечній роботі сьогодні є необхідністю і дозволяє бібліотекам підтримувати імідж сучасних, активних та інноваційних публічних установ які йдуть в ногу з тотальною інформатизацією.
Візуалізація даних шляхом створення інфографіки практикується досить давно, а те, наскільки швидко в Інтернеті з’являються безкоштовні інструменти для їх створення, робить будування інфографіки доступним для всіх бажаючих.
Інформаційна графіка або інфографіка – це графічне візуальне подання інформації, даних або знань, призначених для швидкого та чіткого відображення комплексної інформації. Вона може покращити сприйняття інформації, використовуючи графічні матеріали для того, щоб підвищити можливості зорової системи людини бачити моделі і тенденції.
Використання інфографіки відбувається в періодичних виданнях, на телебаченні, на підприємствах (як інструмент спілкування з клієнтами та залучення потенційних), в інтернет-маркетинговій діяльності, у навчанні та ін.
Інфографіку можна створити вручну маючи маркери та масштабно-координатний папір (міліметрівка) або в електронному вигляді завдяки спеціалізованим ресурсам, які мають велику кількість шаблонів інфографіки на вибір.
Існує велика кількість даних ресурсів, кожен з яких має свій стиль та рівень легкості у користуванні. Для прикладу, пропонуємо наступні перевірені та найменш складні ресурси для створення яскравих інфографік:
Infogr.am – безкоштовний ресурс, на якому можна швидко зареєструватись через Facebook або Google+. Якщо Ви хочете більше можливостей, ніж дає ресурс безкоштовно, можливо замовити платний пакет. Але і тих можливостей, які надає Infogr.am безкоштовно цілком достатньо. Зареєструвавшись Ви отримаєте власний акаунт де запропонується створити нову інфографіку або звіт, діаграму або графіку та карту (в інфографіку можна також додавати і діаграми і карти). Якщо Ви оберете почати створювати інфографіку, з’явиться перелік тем для подальшого редагування. Елементи готового шаблону можна редагувати або видаляти, якщо вони не потрібні. Для цього потрібно на даний елемент навести курсор мишки. По праву сторону від макету є додаткова панель, завдяки якій в інфографіку можна вставити текст (в тому числі і таймер, який рахує відлік часу), діаграму, карту, зображення, відео та додати інтеграції. Всі зміни автоматично зберігаються. В будь-який час готову інфографіку можна відредагувати, а вбудований генератор автоматично оновить її. Після того, як інфографіка готова, її можна поширити через популярні соціальні мережі, або отримати код, щоб вставити на сайт чи блог. Всі створені Вами інфографіки будуть знаходитись у публічному доступі. Зробити інфографіку приватною можливо лише маючи платний пакет.
Eacel.ly –ресурс, де безкоштовно можна обрати шаблон для створення інфографіки на будь-яку тему. Шаблони редагуються, тому можливо в обрану тему додавати графіки, зображення, стрілки, міняти шрифти і тло шаблону використовуючи бібліотеку заготовок, завантажувати власні зображення. Сервіс є простим та зручним у використанні і має достатньо можливостей, за які не потрібно платити. Проте, як і в попередньому ресурсі, є можливість обрати платний пакет, який включає в себе ще більше зображень, додаткових шрифтів, нових шаблонів, кількість яких збільшується щотижня тощо. Також платний пакет, як і в Infogr.am, дозволяє зберігати Ваші готові роботи в приватному режимі. Зареєструвавшись на сайті (реєстрація також можлива через Facebook або Google+) Ви отримаєте десятки готових шаблонів для редагування. Готову інфографіку обов’язково потрібно зберегти, після чого її можна завантажити, поширити у соціальних мережах або вставити на сайт чи блог.
Piktochart – це сайт, який дозволяє користувачам створювати інфографіку, використовуючи заздалегідь визначені теми, які дозволяють деяке підлаштовування. Даний сервіс досить схожий з вище згаданими Easel.ly та Infogram. Ресурс дає можливість завантажувати відео та зображення в інфографіку, створювати графіки та карти. Реєстрація відбувається, в тому числі, і через соціальні мережі (Facebook або Google+). Після успішної реєстрації можна обрати готовий безкоштовний шаблон для редагування інфографіки, презентації, плакату, доповіді. В безкоштовному доступі шаблонів інфографіки, наприклад, є лише 10. Якщо Ви бажаєте мати у використанні більше шаблонів – доведеться платити. Тут теж можна додавати нові елементи, міняти шрифти, колір тексту, змінювати місцями блоки інфографіки, завантажувати зображення тощо. В безкоштовному доступі є достатня кількість графічних об’єктів (фотографій, іконок, фоторамок, геометричних фігур, ліній).
Cacoo – онлайн інструмент для малювання, який робить можливим створення різних видів інфографіки, включаючи карти сайту, схеми сторінок, UML (Unified Modeling Language – уніфікована мова моделювання) і мережеві графіки. Сервіс дозволяє здійснювати спільну роботу в реальному часі, а значить кілька користувачів можуть ділитися один з одним і додавати в блог одну діаграму одночасно. Реєстрація можлива через соціальні мережі Facebook, Google+ та Twitter. Сервіс має великий вибір шаблонів, фігур, різних інструментів. Можна завантажувати зображення, вставляти таблиці, малювати власні візуалізації, «чатитись» з друзями. Готову інфографіку можна зберегти в PNG, PDF, SVG та інших форматах, зробити приватною або ділитись у соціальних мережах, надіслати електронною поштою.

Використані джерела
1.Інфографіка [Електронний ресурс] : сайт Вікіпедія: Вільна енциклопедія . – Режим доступу: http://bit.ly/1U7bvCu . – Назва з екрану
2.Януш О. Безкоштовні онлайн-ресурси для створення інфографіки [Електронний ресурс]: сайт STUDWAY. – Режим доступу: http://studway.com.ua/infogr-resursi/ . – Назва з екрану
3.16 кращих способів створення інфографіки [Електронний ресурс] : сайт Студія медіадизайну . – Режим доступу : http://smd.univ.kiev.ua/?p=1086 . – Назва з екрану
4.14 сервисов для создания инфографики [Електронний ресурс] : сайт Medium . – Режим доступу : http://bit.ly/1Xx887w . – Назва з екрану


Немає коментарів: