14.02.18

Бібліотеки майбутнього


10 бібліотек майбутнього, які вже існують

Так приємно бачити, що деякі країни ставлять собі за пріоритет розвивати культуру та пропагувати культурні цінності, і що саме головне – виділяють кошти на будівництво нових, мега сучасних бібліотек з цікавим екстер’єром та внутрішнім дизайном. В такі бібліотеки хочеться приходити і повертатися знову і знову. А працювати в таких бібліотеках – мрія! Пропонуємо вам до уваги сучасні бібліотеки з різних куточків світу в яких ви стопроцентово залишилися б жити!
 1. España Library (Mazzanti & Arquitectos)
Культурний комплекс Biblioteca Parque España відкрився в Медельїні, Колумбія, в березні 2007 року. Відкриття центру було для міста подією величезного значення: воно означало повернення до життя, в якому книги важливіші за зброю – після тривалого періоду заворушень. Для комплексу було вибрано місце на пагорбі, видиме майже з будь-якої точки міста. Побудовані там три будівлі комплексу, здалеку нагадують необроблені валуни і здаються продовженням природного ландшафту.

2. Traverwood Library (inFORM studio)
Нова будівля громадської бібліотеці Traverwood, план якої нагадує гігантського мурахоїда, була побудована в штаті Мічиган, США. Комплекс був цілком споруджений з місцевого ясена, вирубаного на ділянці будівництва. Світле дерево і мінімалістичний еко-дизайн надають бібліотеці виразний скандинавський відтінок.

3. Vennesla Library (HELEN & HARD)
Бібліотека норвезького міста Веннесла включає в себе кафе, навчальний центр і книжкове сховище. Зазвичай читальні зали роблять невеликими, темними і задушливими, щоб світло і повітря не пошкодили книги. Архітектори, які працювали над проектом, відійшли від канону. Вони перетворили бібліотеку в просторий ангар зі світлими стінами, великими вікнами, і величезним вільним простором. Якщо ж читачеві потрібно затишне місце для вдумливого вивчення книги, він може влаштуватися на сидінні всередині однієї з перегородок.

4. Bishan Public Library (LOOK Architects)
Сингапур вкладає великі кошти не лише в промисловість і освіту, а й в міське планування і сучасну архітектуру. Бібліотека Bishan Public Library – класичний приклад сучасного сингапурського містобудування.

5. The Poplar Creek Public Library (Frye Gillan Molinaro Architects)
Проект сучасної Будівлі Громадської бібліотеки міста Чикаго розділений на декілька зон, кожна з якіх відділена кольорами: яскраво-оранжевим, салатовим, жовтимзалежно від призначення приміщення або тематики розміщених в ньому книг. Кольорове кодування вважається найпростішім способом організації людських потоків в громадських спорудах.

6. New Stuttgart Library (Yi Architects)
Зовні будівля міської бібліотеки виглядає, як складна двоколірна головоломка, схожа на кубик Рубика. Відкрите планування внутрішнього простору засліплює великою кількістю світла і білосніжними стінами. Єдиний кольоровий акцент в світлому інтер’єрі – книги. Фонди бібліотеки розташовані по периметру будівлі у всіх на виду. На кожному поверсі розміщена література однієї тематики.

7. Liyuan Library (Li Xiaodong Atelier)
Архітектори зробили все можливе, щоб бібліотека Liyuan неподалік від Пекіна здавалася продовженням навколишнього ландшафту. Багаторівневий інтерєр з численними сходами і полицями різної висоти і конфігурації був натхненний сусідніми пагорбами, а гратки з гілок по всьому фасадулісом навколо.

8. Kanazawa Umimirai Library (Coelacanth K & H Architects)
Бібліотека в Японії повинна бути дуже добре освітленою, з великою кількістю природного світла, але без відволікаючих увагу вікон. Рішення – білі стіни з круглими вікнами-ілюмінаторами та мінімалістичним дизайном інтер’єру.

9. Bibliothek Luckenwalde Town Library (FF Architekten)
Завданням архітекторів було перетворити будівлю старої залізничної станції в публічну бібліотеку з окремими корпусами для дітей і підлітків. Місця в будівлі колишнього вокзалу для дитячого залу не знайшлося, тому проектувальники FF Architekten прибудували до нього похилу конструкцію золотого кольору.

10. Seattle Central Library (OMA)
Нова центральна бібліотека Сіетла вважається зразковою – це споруда, в якій гармонійно поєднуються стиль і функціональність. Спроектована архітектурними зірками з бюро OMA будівля має дуже велику площу і складну конфігурацію.


Інформацію взято з Trendymen , inspired



Немає коментарів: