20.02.18

Електронна чи друкована книга?


Електронна чи друкована книга? Вибір за Вами

В еру активної інформатизації суспільства ми, бібліотекарі, досить часто стикаємось з питанням, яка книга краще: паперова чи електронна? До бібліотек все частіше починають звертатись за книгами саме в електронному форматі, так як і самі бібліотеки сьогодні себе позиціюють як сучасні, інформаційно-інноваційні центри – і це нормально. Але ніхто з бібліотекарів не скаже, що паперову книгу користувачі беруть рідше, ніж книгу в електронному форматі, тому що друкована книга ще тримає свої лідируючі позиції. І причина не в тому, що вітчизняні бібліотеки не мають вільного та безкоштовного доступу до більш ширшого кола сучасних, популярних електронних видань. Друкована книга увійшла в нову стадію відродження. А щоб ця книга читалась в бібліотеці, вона перш за все там повинна бути – нова, популярна, цікава, в якісній палітурці.
Навіть судячи по собі, можу сказати, що є книги, яких немає у бібліотеці і немає можливості їх купити в книгарні, але дуже хочеться почитати. Тоді звісно альтернативою стає електронна книга. Читати в електронному вигляді дуже зручно в дорозі, у черзі, під час обідньої перерви на свіжому повітрі… Та будь-де! Відповідні гаджети не займають багато місця, його можна кинути і в кишеню, але чи безпечні вони, і як насправді читання з електронного пристрою сприймає наш організм – це вже інше питання.

Якщо питання шкідливості читання в електронному вигляді можна поки що опустити (занадто багато факторів сьогодні впливає на наше здоров’я, а нам вже особисто обирати допомагати його руйнувати або ж ні), то питання сприймання електронної інформації людиною можна і торкнутися.
Наприклад, норвезькі дослідники стверджують, що при читанні з електронних носіїв, людині важче зрозуміти і запам’ятати сюжет твору.
Вчені з університету Ставангера дали 50-ти читачам розповідь Елізабет Джордж на 28 сторінок. Половина з них мали Kindle для читання, а решта – книжку в м’якій обкладинці. Учасників потім попросили згадати аспекти історії, включаючи об’єкти, персонажів, обстановку.
Дослідження показало, що якщо такі фактори, як співпереживання героям, занурення в історію і розуміння читачем розповіді були відносно схожі, Kindle читачі були «значно гірше», коли їх попросили передати події історії в правильному порядку.
Автор спостереження Anne Mangen: «Коли ви читаєте на папері, ви можете відчути пальцями купу сторінок, зростаючих зліва, і тих, що зменшуються справа». Також Mangen, на підставі результатів іншого експерименту, говорить про те, що норвезькі підлітки краще розуміють текст з паперу, а не з цифрових пристроїв.
Раніше, вчені Прінстона з’ясували, що записування від руки набагато ефективніше, ніж друкування на ноутбуці.


Немає коментарів: